Od osnutka male tvornice stakla 1878. do danas, marka Schott Zwiesel postala je jedan od vodećih međunarodnih stručnjaka za staklo. Oni nisu samo industrijska tvrtka, već svojim proizvodima i inovacijama predstavljaju zanat sofisticirane kulture stakla.
Čaša za bijelo vino
Čaše su uske i visoke. Otvor stakla je malo sužen. Bijela vina su lakša vina i imaju manje intenzivan miris. Imaju dužu dršku, tako da ne dodirujete zdjelu rukom i ne zagrijavate ohlađeno vino. Uz pravu čašu postići ćemo baršunast i svilenkast okus vina.
LINK NA PRODUKT
Čaša za crno vino
![](/.ci.30407.300.200.png)
![](/.ci.53804.600.600.png)
Čaše su niže i šire. Čaše su na otvoru sužene, što omogućuje kontakt zraka i vina na većoj površini. Time se pojačava intenzitet arome vina, a uzak otvor zadržava aromu u čaši. Stručak je kraći jer je zdjelica šira i samim time ima veći volumen. Zapremina može biti do 500ml.
LINK NA PRODUKT
Čaša za bordeaux vino
![](/.ci.30407.300.200.png)
![](/.ci.53808.600.600.png)
Čaše su visoke, ali nemaju veliku posudu. Prikladni su za odvažna crna vina punog tijela. Visina i veličina zdjele čine veću površinu i stoga su arome vina jako mirisne.
LINK NA PRODUKT
Čaše za burgundy
![](/.ci.30407.300.200.png)
![](/.ci.53806.600.600.png)
Čaše su niže i vrlo široke s uskim otvorom. Uzak otvor zadržava sakupljene arome u čaši, koje se prilikom ispijanja ugodno prelijevaju preko ruba jezika. Posuda čaše je velika, a zapremina može biti do 800ml.
LINK NA PRODUKT
Čaša za pjenušac
![](/.ci.30407.300.200.png)
![](/.ci.53805.600.600.png)
Čaše su izrazito uske i visoke. Stakla su na otvoru malo sužena kako bi zadržala što više mjehurića koji putuju prema gore. Ovo je jedina čaša u kojoj se vino može natočiti do vrha. Ove se čaše još nazivaju i "flauta".
LINK NA PRODUKT
SAVJET KOD IZBORA ČAŠE
• Rub čaše treba biti tanak jer to utječe na percepciju okusa vina. Tanak rub omogućuje da vino glatko teče u usta.
• TRITAN STAKLO ima veći sjaj, čistoću i veliku čvrstoću stakla. Otporan je na pranje čaša u perilici posuđa i ne sadrži olovo ni barij. Ima rubove i drške od kaljenog stakla.
• Čaša mora biti tanka i glatka kako biste mogli vidjeti vino. Vinske čaše s uzorkom mogu promijeniti aromu i okus vina.