Od osnutka male tvornice stakla 1878. do danas, marka Schott Zwiesel postala je jedan od vodećih međunarodnih stručnjaka za staklo. Oni nisu samo industrijska tvrtka, već svojim proizvodima i inovacijama predstavljaju zanat sofisticirane kulture stakla.
Čaša za bijelo vino
Čaše su uske i visoke. Otvor stakla je malo sužen. Bijela vina su lakša vina i imaju manje intenzivan miris. Imaju dužu dršku, tako da ne dodirujete zdjelu rukom i ne zagrijavate ohlađeno vino. Uz pravu čašu postići ćemo baršunast i svilenkast okus vina.
LINK NA PRODUKT
Čaša za crno vino


Čaše su niže i šire. Čaše su na otvoru sužene, što omogućuje kontakt zraka i vina na većoj površini. Time se pojačava intenzitet arome vina, a uzak otvor zadržava aromu u čaši. Stručak je kraći jer je zdjelica šira i samim time ima veći volumen. Zapremina može biti do 500ml.
LINK NA PRODUKT
Čaša za bordeaux vino


Čaše su visoke, ali nemaju veliku posudu. Prikladni su za odvažna crna vina punog tijela. Visina i veličina zdjele čine veću površinu i stoga su arome vina jako mirisne.
LINK NA PRODUKT
Čaše za burgundy


Čaše su niže i vrlo široke s uskim otvorom. Uzak otvor zadržava sakupljene arome u čaši, koje se prilikom ispijanja ugodno prelijevaju preko ruba jezika. Posuda čaše je velika, a zapremina može biti do 800ml.
LINK NA PRODUKT
Čaša za pjenušac


Čaše su izrazito uske i visoke. Stakla su na otvoru malo sužena kako bi zadržala što više mjehurića koji putuju prema gore. Ovo je jedina čaša u kojoj se vino može natočiti do vrha. Ove se čaše još nazivaju i "flauta".
LINK NA PRODUKT
SAVJET KOD IZBORA ČAŠE
• Rub čaše treba biti tanak jer to utječe na percepciju okusa vina. Tanak rub omogućuje da vino glatko teče u usta.
• TRITAN STAKLO ima veći sjaj, čistoću i veliku čvrstoću stakla. Otporan je na pranje čaša u perilici posuđa i ne sadrži olovo ni barij. Ima rubove i drške od kaljenog stakla.
• Čaša mora biti tanka i glatka kako biste mogli vidjeti vino. Vinske čaše s uzorkom mogu promijeniti aromu i okus vina.